Hoe vergroot je een foto in Adobe Photoshop?

Een goede vergroting van foto’s in een grafisch programma is een zeer nuttige vaardigheid voor elke foto-editor. Als we daarnaast in Adobe Photoshop werken, lijkt succes zeker. Voordat we echter ingaan op de details van deze bewerking, is het de moeite waard om kennis te maken met de mogelijke problemen die we kunnen tegenkomen bij het wijzigen van het formaat van de foto.

Vrijwel elk grafisch programma heeft de functie om de grootte van de foto te wijzigen, helaas kan ons resultaat met behulp van de standaardopties meestal zijn:

  • onscherp,
  • contrastloos,
  • lawaai kan worden benadrukt,
  • in het geval van JPG-bestanden kunnen coderingsartefacten worden vergroot.

het is natuurlijk de moeite waard om te benadrukken dat alles afhangt van de foto waarmee we werken en in sommige gevallen kan de foto heel goed worden vergroot.

Als we voor het bovengenoemde doel programma’s gebruiken die gespecialiseerde opties hebben voor het vergroten van foto’s, zullen we elke keer zeer goede resultaten kunnen behalen.

We zullen ons concentreren op Adobe Photoshop, maar het is ook de moeite waard om programma’s te noemen, zoals Pixelamtor Pro of Affinity Photo, die ook zeer geavanceerde functies hebben

RAW-bestanden vergroten

De eerste brand zal een zeer interessante optie van Photoshop zijn, of liever de module voor het verwerken van RAW-bestanden – Camera RAW. Deze module is voorzien van de mogelijkheid om foto’s te vergroten, waardoor wij een RAW bestand in DNG formaat ontvangen. Om deze optie te gebruiken:

  1. open een RAW-foto in Photoshop, het bestand zou moeten openen in Camera RAW
  1. In de volgende stap roepen we het contextmenu op van waaruit we de optie  Correct…  selecteren of drukken op de toetscombinatie Shift+Cmd+D (Mac) of Shift+Control+D (Windows)
  2. Selecteer in het volgende venster  Superresolutie (hoge resolutie)  – nadat u op  Verbeteren hebt geklikt  , wordt de foto vier keer vergroot

Het gemaakte bestand wordt automatisch opgeslagen in het DNG-formaat in dezelfde map als de bronfoto. Uiteraard kan de foto verder worden bewerkt in Photoshop, geïmporteerd in Lightroom of een andere RAW-editor die DNG-bestanden ondersteunt

Zoom in met het hulpmiddel Afbeeldingsgrootte

Een andere tool die Photoshop ons biedt, is  Afbeeldingsgrootte,  die we kunnen oproepen vanuit het  menu Afbeelding  of door de toetsencombinatie Shift+Cmd+I (Mac) of Shift+Ctrl+I (Windows) te gebruiken.

Nadat u de  tool Afbeeldingsgrootte hebt uitgevoerd  , verschijnt er een eenvoudig menu dat wordt gebruikt om de grootte van de resulterende afbeelding te bepalen. Zeer belangrijke informatie in dit stadium is de maximale grootte van de resulterende foto, waarvan de lange zijde niet groter mag zijn dan  300.000 pixels  ! Het is vermeldenswaard dat de tijd van het vergroten zelf kan afhangen van de rekenkracht van onze computer, geheugengrootte en schijfruimte.

Het is erg belangrijk om de optie  Preserve Details 2.0 te selecteren in de  Resample-  lijst, de enige die is uitgerust met effectieve mechanismen om uitbreiding te ondersteunen in de vorm van  kunstmatige intelligentie AI  . Na bevestiging van de wijzigingen wordt de foto verwerkt.

Dit zijn natuurlijk niet de enige mogelijkheden om foto’s in Photoshop te vergroten, vooral in de tool Afbeeldingsgrootte, maar de beste als we foto’s willen vergroten. De andere opties kunnen natuurlijk worden gebruikt, maar degene die ik heb gekozen, geven de beste resultaten.