Tips voor het retoucheren van portretten in Photoshop

Basis instellingen

Retoucheren met Photoshop? Een uitdaging! Maar hoe start je? Stap 1: zoek de juiste basisinstellingen. Deze helpen bij het retoucheren.

In deze rubriek geven we tips voor het aanpassen van de basisinstellingen. Zo krijg je de beste resultaten voor portretten in Photoshop.

Kies de juiste resolutie

Veel mensen worstelen om de juiste resolutie te selecteren voor hun portretfoto’s. De meeste portretfotografen kiezen een hogere dpi, zoals 300 dpi, voor professionele afdrukken. Maar hogere resoluties zijn niet altijd nodig, vooral als je bestanden alleen online of op sociale media gebruikt.

Kies bij het retoucheren altijd een grotere resolutie dan uiteindelijk nodig is om deze in te drukken of op te slaan. Bijvoorbeeld, als u wilt afdrukken op 5×7 prints, kiest u minstens 1200×900 pixels per pixel. Als je kiest voor 300 dpi (300 pixels per inch), betekent dit dat je bestand een minimumresolutie van 900×700 moet hebben.

Hier is wat belangrijke informatie over de verschillende typen pixelresoluties die je moet weten:

72 dpiDit is het standaardresolutieniveau dat wordt gebruikt wanneer webafbeeldingen worden gemaakt en perfect geschikt is voor elektronisch en online gebruik waar er geen drukopties zijn;
150 dpiDit is de aanbevolen resolutiestandaard voor prints die in huis wordt afgedrukt;
300 dpiDit geeft meer details weer en wordt vaak aanbevolen voor professionele prints zoals posterafdrukken;
600 dpiDeze pixelresolutie is ideaal als u ook veel kleineertse details wilt herhalen;
1000+ dpiDeze serieus hoge resoluties zullen veel meer informatie opslaan dan verpakking maken, maar het kan voordelig zijn bij grootschalige digitaleconverteerbare projectetn door blootstelling aan hoge drukkwaliteit met extra detaileren nuances tellende posters of affiches in combinatie met stroperige fotoprinting.

Stel de juiste kleurinstellingen in

Als u begint met het retoucheren van een portret of foto in Adobe Photoshop, is het belangrijk om de juiste kleureninstellingen voor uw document te selecteren. Deze instellingen kunnen worden gebruikt als basis voor verdere aanpassingen en bepalen hoe de kleur weergegeven wordt op het scherm. U kunt de optie “Kleurvoorkeuren” gebruiken om uw standaardinstellingen in te stellen en hier zijn enkele dingen waarmee u rekening moet houden:

Gebruik als eerste “Werkruimte”. Als beginnende fotograaf is het het beste om met ‘sRGB’ te werken, wat voornamelijk bedoeld is voor beeldschermen of websites. ‘Adobe RGB’ biedt meer kleurechtheid, maar dat vereist meer ervaring en speciale hardware.

Zodra u eerst één van deze twee hebt geselecteerd, moet u vervolgens ook rekening houden met verschillende displays die verschillende soorten beeldschermen perfect presenteren op verschillende cameratypen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de type display en dat er speciale instellingen mogelijk zijn voor professionele displays, zoals Eizo-displays.

Verder zijn er ook opties waarmee u Adobe Photoshop kunt configureren voor monitoren die muren van multiplex ondersteunen of alleen draadloos werken. Voor elke monitortype zal er eigen instelling aanwezig zijn, dus let op details naast helderheid en contrast.

Besluit: Kies altijd Display-instellingselectie op basis van wat je gaat doet met je afbeelding; bij editfotografie adviseren wij ‘Adobe RGB’ als standaard werkmethode op professionele displays gecombineerd aan extra detailcontrole zoals steunkleur muur etcetera. Door de juiste instelling te selecteren verzeker je jezelf ervan dat je optimale resultaten boekt!

Pas de belichting aan

Belichting is een van de meest krachtige elementen in beeldbewerking. Een belichtingscorrectie kan het bovengnatieve effect van het beeld veel verminderen, donkere delen oplichten en accent op middentonen leggen. Met Adobe Photoshop kunt u met de “Aanpassingslaag Belichting” de belichting in uw foto’s aanpassen.

Om te beginnen gaat u naar het menu “Laag” > “Nieuwe aanpassingslaag > Belichtig”. Dan stelt u standaardwaarden zoals Contrast, Midtones en Schaduwen of Highlights in, naar eigen smaak. U kunt ook gebruik maken van het midspanningsregelaar om het contrast voor dat specifieke gebied af te stemmen. Daarnaast heeft Photoshop ook een ingebouwde maskermogelijkheid waarmee je alleen bepaalde delen van de foto kunt wijzigen, bijvoorbeeld alleen de gezicthoek of de jurk van je model. Als je alle instellingen correct heerst, kun je met eenzelfde knop opnieuw beginnen met het proces en maak dan aanpassingen totdat je tevreden bent over het resultaat!

Gereedschappen

Retoucheren van portretten in Photoshop is een uitdaging. Maar de juiste technieken en gereedschappen kunnen u helpen professionele resultaten te behalen. Met de juiste tools, kunt u effecten toepassen, bepaalde tools aanpasbaar maken, kleurencorrecties en belichtingen toevoegen om uw portretten te verbeteren.

Laten we de verschillende gereedschappen bekijken die u in Photoshop kunt gebruiken voor het retoucheren van portretten.

Gebruik de selectiegereedschappen

Er zijn verschillende selectiegereedschappen in Photoshop die u kunnen helpen precieze retouches of bewerkingen te maken. Elk biedt een verschillende manier om selecties te maken voor het aanbrengen van bepaalde veranderingen.

Veel fotografie-editors gebruiken de Elastische Marquettegereedschap (Lasso-tool) voor hun basic selecties omdat het hen in staat stelt loosse, gebogen lijnen en paden te traceren om een aantal belangrijke details in originele afbeeldingen vast te leggen. Andere handige keuzes zijn het rechthoekig en nauwkeurig gereedschap (‘Rectangular Marquette’ en ‘Precise’ tools). Deze laatste optie is perfect als je exclusief met kleine details wilt werken. Daarnaast is er ook het Quick Selection Tool dat snel is ingesteld, waardoor je veel effectiever met je selecties kunt werken dan met de Elastische Marquettegereedschap.

Dankzij de magische want-methode (Magic Wand) hoef je geen tijd aan het definiëren van haarfijne lijnselecties door te brengen, en dit kan zo’n groot verschil maken als je snel grote patronen of aureoolachtige effecten moet maken binnen afbeeldingen! Het hulpmiddel Extraheren blijft ook opduiken binnen veel fotobewerkingspraktijken, waarbij speciale markeerpennlen wordengemarkeerd om item door Photoshop uit de voorgaande afbeelding te extraheren – ideaal voor het opsplitssen van onderdelengebiedjes voor retouchebeitragsverbetering!

Gebruik de lagen

Een zeer voordelige manier om portretten te retoucheren in Photoshop is door gebruik te maken van lagen. Lagen worden gebruikt om meerdere versies of instellingen van hetzelfde portret te creëren en afzonderlijk aan te passen. Lagen kunnen ook worden gebruikt om verschillende elementen samen te voegen, zoals nieuwe locatie-achtergrond en fotos van personages, waardoor jouw retoucheer project authentieker en individueler kan worden.

Om een laag aan je project toe te voegen clicke je simpelweg op het bedieningspaneel “Lagen”, die meestal links in je screen zichtbaar is, of ga je naar het tabblad “Lae” bovenaan je scherm en dan clicke je op ‘Laag toevoegesn’. Hierna maak nieuwe losse lagen of klik bovenin ‘Gecombineerd’n Laag’ om alle selecties samenvouwen tot één Laab. Uiteraard is dit mogelijk met de knop ‘Ctrl/Cmd + Alt/Opt + Shift + E or Command/Ctrl+ optioneel + ⇧+E’.

Nu ben je klaar om proberen! Je kan per laag schilderen, transformeren of filters toepasssen, gelijk elk andere element van foto bewerken dat je nodig vind. Door nu experimentele rendetctions uit te voren dmiddels layer maskers krijg je meer flexibiliteit in positieve/negatieve effect verandering . Layer Maskers eren essentieel als ermee make verborgne renderings geopend maar ook als er deleites niet meer requirert word. Na every move leggstep door hit mal-delete functie iedere modificatie ongedaan maken na iedere per laag toegepaste modificaties voor de reintegratsie na volgende stap. Celkens contineun we door herhaling den instruction hierboven de edentificerende layer pass for meet resultaat wat ceukel wacht op volgende touchen adjustprment !

Gebruik de vervormingsgereedschappen

Het voordeel van het gebruik van de vervormingsgereedschappen is dat het je toestaat om de onderdelen van het portret te verschuiven, aan te passen en naar eigen wens te manipuleren. Deze gereedschappen zijn aanwezig in de meeste retoucheertools en ze zijn vrij eenvoudig te gebruiken.

De meest populaire vervormingsgereedschappen omvatten Transformeren, Symmetrie, Rekken/Duwen en Boterzacht. Met Transformeren kun je versnellen, draaien of verticaal of horizontaal verplaatsen. Daarbij kun je ook met Symmetrie alle items die je aanpast op spiegelbeeld-achtige wijze aanpassen. Het Rekken/Duwen-gereedschap kan worden gebruikt om pixels in specifieke delen van een afbeelding toe te voegen of weg te halen. Boterzacht kan worden gebruikt om de contouren van items binnen eenzelfde afbeelding, zoals bijvoorbeeld gezichten, te transformeren.

Naast bovengenoemde vervormingsgereedschapppen bestaan er nog diverse andere opties zoals Boorgattekening, Perslenscorrectie en CreatieveVormverdeling (CSF). Bovendien kun je verschillende laagstijlen choiseren voor al deze tools waarmee je licht dat valt op bepaalde delaredacties te bereiken met specifieke objectdistorties. Dus als jouw doel is om professionele retoucheerresultaten te bereiken in Photoshop dan is het goed om in ieder geval alle bovengenoemde tools uit het hoofdpmenu goed door te nemen en ook toegankelijkheidsernieuwbeurten uitvoeren indien nodig.

Effecten

Retoucheren van portretten in Photoshop is geweldig. Het geeft professionele foto’s. Photoshop heeft retoucheerhulpmiddelen voor perfecte foto’s. In deze rubriek kijken we naar effecten om de foto’s op te fleuren. We bekijken technieken, zoals laagvervagingen, contrast en kleurcorrecties.

Laten we kijken naar de effecten om een portret tot leven te brengen.

Gebruik kleurcorrecties

Kleurcorrectie en kleurnuancering in fotoportretten kunnen een creatieve invloed uitoefenen op de algehele sfeer van een foto. Door het bepalen van de intensiteit en het contrast, de eerste steekje richting met retoucheren. Met dit oog op kun je aanpassingen maken die je portret fijnafstemmen om zijn belichting, schaduwdetails en kleurovergang te verbeteren.

Er zijn verschillende manieren waarop u kleurcorrecties in Photoshop aanbrengt; losse slagen met verschillende filters, of het gebruik van eenvoudige effecttools. Met behulp van de Kanaalmixer kan je, door de RGB-kanalen aan te passen, trouw of expressief retoucheren. De selectieve Kleuraanpassing biedt verschillende instellingen om specifieke tonale gebieden van je beeld te verhelderen of juist te verdonkeren. Als je wat meer finesse wilt toepasssen in zo’n project dan is Color Balance perfect om subtielheid toe te voegne aan beeld dat voorzien is van ingrijpende retouches. Met behulp van Curven beschik je over onbeperkte mogelijkheden voor tint-specifiek wijzigingen; hiermee maak je precieze en finessevolle paswerk door middel van talloze puntgrepen die gecombineerd wordne met modulaire menuinterfaces (van lineaire gradiënt tot S-vorm). Als ultieme optie kun je ook nog experimenteren met Selectieve Kleurelementverzadiging voor ‘screens’ – hiermee moet je oppassnen dat alleen bepaalde huishoudelijke tintcombinaties ‘vergast’ wordne teneinde imuaire harmonie te creeëren.

Eindelijk is monochrome correctie gespecialiseerd potentiëel hiervan ter beschikking gesteld via desaturatietools – zoals Graustaat, oftewel Zwart/Wit & Grayscale – waarbij je toonaangevingssymmetrie’t weerspiegelt ten opzichtte van ‘light and shadow’. Deze simpel toegankelijk methode creemen kanalidefinitieve schilstandpunten waarmee u twee emans boven vierdimeensionele schermen adaptief stelt – terw raamdecoraties samengestelde tuinhuisjes produceert die geoptimaliseerd wordnen voor finale afdrukken op cartridgepapier of canvasdoek!

Pas filters toe

Door behulp van filters krijgt u een consistente stijl en voorkomt u dat verschillende aspecten van de foto’s worden beïnvloed. Filters kunnen nuttig zijn bij het verbeteren of aanpassen van de kleuren, tekstuur, helderheid of contrast in uw fotografie.

Als je portretten retoucheert, is het handig om filters op objectieve manieren toe te passen. Hieronder staan ​​een paar opties:

Kleuren balancerenDoor Adjustments > Color Balance of Hue/Saturation te gebruiken, kunt u de balans tussen warme en koude tinten in het beeld veranderen om meer leven toe te voegen aan de afbeeldingen. Dit kan essentieel zijn als je met veel verschillende lichtbronnen moet werken, zoals in studiofotografie.
GeeniseffectGa naar Filters > Noise en gebruik Monochromatic Noise om details toe te voegen aan je afbeeldingen, vooral als je onderwerpen grofweg scherp genoeg stellen door middel van camera’s met hoge resolutie. Dit effect werkt goed bij diepe schaduwen die dankzij noise wat meer compatibiliteit creëren.
FotoeffectGa naar Filter > Sketch om een ​​serieuze inktsfeer — waarbij tonzelfde onderdelen wordem getekend — toe te voegen aan portrettenfoto’s voor een verrassend unieke look. Vervolgens kunt u het texturengedeelte ook proberen om meer interessante effectopticombinaties te maken.

Let op dat veel van deze filters best wordene ingeschat met gevoel voor balans – probeer niet alles eruit te halendermaak wat er maar mogelijk is!

Gebruik de retoucheergereedschappen

Retoucheergereedschappen helpen bij het maken van foto’s scherp en helder door de verwijdering of vermindering van gebieden met ongewenste kleuren of tinten. U kunt retoucheren met losse gereedschappen zoals de Selectieve Kleur, Liquify-tool en Healing Brush, maar sommige fotografen geven de voorkeur aan actiepakketten die een serie complexe effecten leveren zonder veel tijd nodig te hebben om te leren.

Beide retoucheringsstijlen zijn even flexibel en moeten worden gebruikt in combinatie met contrastwatervaltechnieken die u zelf kunt configureren. Er zijn echter enkele manieren waarop u het volledig automatische effectvermogen kunt toepassen dat wordt aangeboden door actiepakketten. Hieronder vindt u eenvoudige tips die u helpen toe te passingen op uw aanpassingssessies:

1. Kies eerst eenvoudige filters om ze af te stemmen op het onderwerp dat u wilt retoucheren; als je bijvoorbeeld vette glans wilt verminderen, is eenvoudig matzwart meestal alles wat je nodig hebt.
2. Bepaalde bestandsindeling biedt nog meer flexibiliteit dan alleen jpg- of PNG-bestandtypes; multi-layer-afbeeldingen geven je meer controle over de elementaire lagen van elk beeld.
3. Verminder consequent ophelderen indien nodig; veeg nooit alleen de lifting over de huid om facetverlichting los te laten – zoek in plaats daarvan naar oplossingen waarin detail bewaard blijft.
4. Als je bepaalde oneffenheden in het gezicht wilt weghalen, zoek dan naar subtiele technieken om ze weg te moffelen in plaats van ze hardnekkig te verwijderen; laat de schilfers liever skischoen dan kaalkoppig achter!
5. Als er sprake is van rode trekjes rondom bloedvaatjes of acne, probeer alert terughoudendheid hiervoor toe te passsen; typisch overdreven intensiteit trekt meestal nog meer aandacht naar betreffende plaats!
6. Vergeet niet om lokale spotlighteffectiemenu’s fuselages samensmeltingseffectaanpassingen toe te passsen indien effectief; creër hiermee draagbaarheid en watervalleneffectiven overal waarvan je denkt dat ze moetendifferentiërend wordenzijn!

Finishing Touches

Finishing touches? Last-minute edits in Photoshop for a perfect portrait that’ll catch the eye of the customer. Retouching can be a struggle, but with the right tips you can save time and effort.

In this article, find out about all the ways you can add retouching to your portrait shots and make them extra special.

Pas de helderheid en contrast aan

Wanneer u klaar bent met basiseffecten, is het tijd om de foto’s te perfectioneren door het aanpassen van de helderheid en contrast. Dit kan zowel op een globale schaal (aanpassing van alle pixels op de foto) als op lokale schaal (aanpassing van specifieke delen van de foto) worden gedaan. Met Photoshop is het eenvoudig om dit te bereiken met behulp van verschillende tools zoals Levels, Curves en Hue/Saturation.

Met Levels kunt u helderheid en contrast aanpassen door middel van sliders die in- of uitschakelen. Dit kan nuttig zijn om gebieden te verbeteren die te donker zijn of te lichte highlightverliezen weg te werken. U kunt ook hulpmiddelen gebruiken zoals auto tone om automatisch aanbevolen waarden toe te passen naar een bepaald beeld.

Curves is eenvoudiger dan het lijkt, maar vereist meer technische kennis dan Levels, omdat je meerdere sliders hebt die je kunt manipuleren in plaats van één slider bij Levels. U kunt punten toevoegen ten behoeve van afzonderlijke helderheids- en contrastwaarden over verschillende tonale gebieden, waardoor u complexere effecten krijgt met grotere controle over de resultaten dan bij niveaus wordt aangeboden.

Hue/Saturation is handig wanneer je details uit speelt in bepaalde gebiedsdelen, zoals je model’s ogen om ze meer realistisch en natuurlijk maken Verminder wel altijd bewust de saturatie in portrettfotografie voor natuurlijk ogende afbeeldingen die overdreven saturatie voorkomen – dit stelt je model in staat zichzelf op echt naturalistische manier op camera vast te leggen!

Voeg effecten toe

Photoshop biedt een scala aan hulpprogramma’s voor het retoucheren van portretten en zal helpen om het uiterlijk te verbeteren zonder te wijken van de authentieke weergave. Door effecten toe te voegen, kunt u het fotoproces perfect voltooien.

De meeste filters kunnen eenvoudig worden aangepast met sliders voor helderheid, contrast en meer. Voeg bijvoorbeeld gerichte helderheid toe om specifieke delen van de foto te verlichten, zoals ogen of mond. U kunt ook effecten toevoegen voor diepte en verloop die dynamische randpunten en schaduwideeën creëren. Door al deze technieken te combineren in Photoshop, kun je je portret perfect afmaken!

Als je jouw afgewerkte foto wilt exporteren in onze online editor, is het goed om er rekening mee te houden dat bepaalde Photoshop-effectfilters niet altijd overgezet worden. Kies daarom altijd voor exporteren als .png of .jpg bestandsindeling voordat je je creaties online deelt of e-mailt naar opdrachtgevers.

Exporteer de afbeelding

Als je klaar bent met retoucheren, moet je de afbeelding exporteren voor gebruik. Het exportproces zorgt ervoor dat de afbeelding op een efficiënte manier wordt gecomprimeerd, waardoor de grootte en kwaliteit worden geminimaliseerd zonder dat dit ten koste gaat van het uiterlijk van je foto.

Om te beginnen, ga naar ‘Bestand’ en selecteer ‘Opslaan als’ om een nieuw venster weer te geven waarin de instellingen aangepast/gekregen kunnen worden. Selecteer bijvoorbeeld JPEG als het bestandsformaat. Als je meer controle wilt over het comprimeren van de afbeelding, kun je ook opteren voor PNG-24 (hoge compressiegraad) of TIFF (gecompresseerd). Nadat je hebt gekozen voor een bestandsindeling, duid je vervolgens aan in welke specificaties de afbeelding moet worden opgeslagen – resolutie en centimeter of inch. Afhangend van wat nodig is voor drukwerk kan daarnaast worden gevraagd om CMYK-kleurinstellingen te selecteren – dit staat meestal standaard op RGB ingesteld – en ook kan er optioneel eerst een actie of scrip(s) worden toegevoegd om automatische aanpassingen uit te voeren voordat de afbeelding wordt gemaakt.

Tenslotte, opslaan! Voordat dit gebeurt, merk op dat er in het dialoogvenster eerst verschillende opties mogelijk zijn met betrekking tot eventuele verdere bewerking vanaf hier: zijn bestand optimaal maken met behulp ‘uitvloeiroute’ optie? Indien nodig voor extra post-processing kunt u hierop reageren door Thuisoplossingen toevoegenselectievakje aan te vinkenselectievakje . Dit kan later nutig zijn als je misschien iets mist tijdens export. Klik nu op ‘Opslaan’. Je ontvangt dan een bericht wanneer Photoshop ze is beëindigd met opslaan en klaar is om weer verder te gaan!

Veel Gestelde Vragen

1. Hoe kan ik rode ogen in portretten retoucheren?

Je kunt rode ogen in Photoshop Eenvoudig retoucheren door de “rode ogen”-knop in het menu “Retoucheren” te gebruiken. Deze optie corrigeert automatisch de rode kleur en verbetert de natuurlijke oogkleur.

2. Welke tools kan ik gebruiken om rimpels en fijne lijntjes te vervagen?

Photoshop biedt verschillende tools om rimpels en fijne lijntjes van het gezicht te vervagen, zoals de “clone stamp” tool, “spot healing brush” tool en de “smudge” tool. Afhankelijk van het specifieke probleem kan elke tool goed werken.

3. Hoe kan ik de huidtint van een portret aanpassen?

Je kunt de huidtint van een portret gemakkelijk aanpassen door eerst een “hue/saturation adjustment layer” toe te voegen en vervolgens de kleuren te selecteren die je wilt veranderen. Je kunt ook een “color balance adjustment layer” toevoegen om de huidtint te veranderen.

4. Hoe kan ik tanden witter maken in Photoshop?

Je kunt tanden witter maken in Photoshop door de “dodge” tool te gebruiken om de witte delen van de tanden op te lichten. Je kunt ook een “hue/saturation adjustment layer” of “levels adjustment layer” gebruiken om de witte tonen te verbeteren.

5. Welke tips zijn er om het portret te verbeteren?

Om een portret te verbeteren in Photoshop, probeer eerst de kleuren en belichting te verbeteren. Je kunt ook de scherpte en verzadiging aanpassen, vlekken en onvolkomenheden retoucheren en de achtergrond vervagen.

6. Welke Photoshop functies zijn handig voor het retoucheren van portretten?

Photoshop biedt verschillende functies die handig zijn voor het retoucheren van portretten, zoals de “healing brush” tool, “liquify” tool, “clone stamp” tool, “hue/saturation adjustment layers”, “level adjustment layers” en “masking layers”.